Kiedy ciastka piekły się w piekarniku, cały czas stałem obok, nie mogąc się doczekać kiedy Mama wyjmie gotowe pyszności :)
Aby upiec ciastka jabłkowo - gryczane, potrzebujemy:
- 0,5 litra zblendowanych na mus jabłek (ze skórką, bez pestek). Aby otrzymać taką ilość musu jabłkowego, Mama wykorzystała 2 duże, bardzo duże jabłka.
Do musu dodajemy:
- cynamon mielony (1 płaska łyżka)
- mąkę gryczaną (10 łyżek)
- olej rzepakowy (1 łyżka)
- zmielone w młynku łuskane pestki słonecznika (3 łyżki)
- otręby gryczane (2 łyżki)
Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta n blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza, opcja góra-dół). Pieczemy 20 minut, po 20 minutach wyłączamy piekarnik, a blachę z ciastkami pozostawiamy jeszcze na 10 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie, ciastka wyjmujemy z piekarnika. Kiedy wystygną, przechowujemy je w torebce papierowej.
ciasteczka przed pieczeniem |
a to ciasteczka upieczone :) |
smacznego na spacerach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz