Zagotowujemy 3 szklanki wody w garnku i do gotującej się wody dodajemy:
- pół szklanki soczewicy czerwonej
- pół szklanki soczewicy zielonej
- 2 łyżki amarantusa bio
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- 2 centymetrowy kawałek korzenia imbiru bez skórki starty na tarce
Wszystko gotujemy 10 min. na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po 10 min. dodajemy:
- 1 kartonik pomidorów TOMATERA PRIMO GUSTO bez soli
i gotujemy dalej na małym ogniu przez 10 minut.
Po zdjęciu z ognia, dodajemy:
- 2 garście świeżych listków bazylii drobno porwanych rękoma
to świeżo ugotowany garnek soczewicowego duetu :) |
Po wystudzeniu, jedzonko przechowujemy w lodówce. Porcję przed podaniem podgrzewamy i podajemy w kolejne dni z:
- olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (1 łyżka)
- olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (1 łyżka) i spiruliną (1 łyżeczka)
- olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (1 łyżka) i siemieniem lnianym (1 łyżka zmielona w młynku)
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz