to garnuszek z moją gotową zupką brukselkową |
a to garnek z zupą Taty :) |
po lewej garnek dla Taty, po prawej - dla mnie :) |
Ale po kolei, aby przygotować pyszną zupę brukselkową, potrzebujemy:
- pół marchewki bez skórki kroimy w kostkę
- pół korzenia pietruszki bez skórki kroimy w kostkę
- 1 ziemniak bez skórki kroimy w kostkę
- kilkanaście (u mnie było dokładnie 16) wymytych świeżych brukselek kroimy wzdłuż na pół
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą (tyle aby przykryła wszystkie warzywa) i dodajemy:
- pół kartonika pomidorów bez soli TOMATERA PRIMO GUSTO
Zawartość garnuszka zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu; timer nastawiamy na 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania, dodajemy 5 łyżek płatków jaglanych bio i gotujemy do końca często mieszając. Po 20 minutach, garnek z zupą zdejmujemy z ognia i dodajemy:
- garść świeżej posiekanej natki pietruszki
Po wystudzeniu zupę przechowujemy w lodówce. Porcję przed podaniem podgrzewamy i podajemy w kolejne dni z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (1 łyżeczka).
Dla urozmaicenia, zupę można zblendować i porcję po podgrzaniu, zamiast z olejem, podawać z mielonymi pestkami:
- łuskanego słonecznika (1 łyżkę pestek łuskanego słonecznika zmielić w młynku i dodać do podgrzanej porcji)
- sezamu (1 łyżkę sezamu zmielić w młynku i dodać do podgrzanej porcji)
Końcówkę zupki można też przekształcić w placuszki :)
Do zblendowanej zupy dodajemy mąkę kukurydzianą i gryczaną (tyle, aby wyszła konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego) oraz odrobinę oleju rzepakowego, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 20 minut, po czym łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię i suszymy z obu stron do zarumienienia.
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz