niedziela, 21 września 2014

Samce w kuchni czyli Tata gotuje dla mnie :) Zupa brukselkowa z płatkami jaglanymi

Na początku zeszłego tygodnia Tata wymyślił dla mnie i dla siebie pyszny obiad, który starczył nam na cały tydzień :) Zajadaliśmy się zupą brukselkową :) Wersja zupy dla Taty od wersji zupy dla mnie różniła się tylko dodatkiem cebuli, którą Tata uwielbia i przypraw tj. sól i pieprz. 

to garnuszek z moją gotową zupką brukselkową 

a to garnek z zupą Taty :)

po lewej garnek dla Taty, po prawej - dla mnie :)


Ale po kolei, aby przygotować pyszną zupę brukselkową, potrzebujemy:

- pół marchewki bez skórki kroimy w kostkę
- pół korzenia pietruszki bez skórki kroimy w kostkę
- 1 ziemniak bez skórki kroimy w kostkę
- kilkanaście (u mnie było dokładnie 16) wymytych świeżych brukselek kroimy wzdłuż na pół 

Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą (tyle aby przykryła wszystkie warzywa) i dodajemy:

- pół kartonika pomidorów bez soli TOMATERA PRIMO GUSTO 

Zawartość garnuszka zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu; timer nastawiamy na 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania, dodajemy 5 łyżek płatków jaglanych bio i gotujemy do końca często mieszając. Po 20 minutach, garnek z zupą zdejmujemy z ognia i dodajemy:

- garść świeżej posiekanej natki pietruszki 


Po wystudzeniu zupę przechowujemy w lodówce. Porcję przed podaniem podgrzewamy i podajemy w kolejne dni z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (1 łyżeczka). 





Dla urozmaicenia, zupę można zblendować i porcję po podgrzaniu, zamiast z olejem, podawać z mielonymi pestkami:

- łuskanego słonecznika (1 łyżkę pestek łuskanego słonecznika zmielić w młynku i dodać do podgrzanej porcji)




- sezamu (1 łyżkę sezamu zmielić w młynku i dodać do podgrzanej porcji)




Końcówkę zupki można też przekształcić w placuszki :) 
Do zblendowanej zupy dodajemy mąkę kukurydzianą i gryczaną (tyle, aby wyszła konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego) oraz odrobinę oleju rzepakowego, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 20 minut, po czym łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię i suszymy z obu stron do zarumienienia. 




















smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz