niedziela, 14 września 2014

Pasztet warzywno - jaglany

Kolejne danie jakie rodzice przygotowali dla mnie w zeszłym tygodniu z piekarnika :) Pasztet :) z warzyw i kaszy jaglanej :) Tata zajadał się podobnym pasztetem z tym, że z dodatkiem cebuli no i z większej blaszki ;]

Aby przygotować pasztet z kaszy jaglanej i warzyw, 

1. najpierw gotujemy pod przykryciem w wodzie do miękkości (ok. 20 min.) warzywa (w dowolnej ilości):

- marchewki, obrana ze skórki i pokrojona w mniejsze kawałki
- korzenie pietruszki, obrany ze skórki i pokrojony w mniejsze kawałki
- buraki, obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze kawałki
- nóżki z brokuła, wymyte i pokrojone w mniejsze kawałki
- łodygi selera naciowego, wymyte i pokrojone w mniejsze kawałki

Ugotowane warzywa odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. 

2. następnie gotujemy kaszę jaglaną (ilość dowolna; proporcje gotowania: 1 szklanka kaszy jaglanej na 2,5 szklanki wody; czas gotowania: 15 minut; gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu co jakiś czas mieszając) i po ugotowaniu odstawiamy ją do przestygnięcia 

3. kiedy kasza i warzywa przestygną blendujemy je z obranym ze skórki ząbkiem czosnku i kilkoma łyżkami oleju rzepakowego 

4. do zblendowanej masy dodajemy zmielone w młynku łuskane pestki dyni (100 gramów), dowolną ilość suszonego majeranku oraz po kilka łyżek otrębów: pszennych, gryczanych i owsianych, i wszystko dokładnie mieszamy 

5. masę przekładamy do blaszki (keksówki) natłuszczonej olejem rzepakowym i posypanej kaszą kukurydzianą 

6. blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) i pieczemy 40 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pasztet zostawiamy w nagrzanym piekarniku na 15 minut. 

Po wystygnięciu, pasztet przechowujemy w lodówce. Porcję pasztetu, na chwilę przed podaniem wyjmujemy z lodówki aby ogrzała się w temperaturze pokojowej. 


oto blaszka upieczonego pasztetu z kaszy jaglanej i warzyw :) którą zajadałem się prawie cały tydzień 



a to porcja pasztetu w mojej miseczce :)



smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz