niedziela, 14 września 2014

Samce w kuchni czyli Tata gotuje dla mnie :) Zapiekanka makaronowo - warzywna

Jak już pisałem w zeszłym tygodniu, w końcu przeprowadziliśmy się do nowego domu :) a co z tym się wiąże - nasza kuchnia nareszcie  ma rozmiary prawdziwej kuchni :) przez co rodzice mogli sobie zaszaleć ;] i kupili piekarnik :) 
Wcześniej, nie raz na spacerach z Tatą rozmawialiśmy sobie o tym co zaczniemy robić na obiad kiedy będziemy mieć piekarnik ;] Zapiekanki, pizza, pieczone ziemniaki, ciasteczka, czipsy warzywne, itd. :) No i ten wspaniały dzień nareszcie nadszedł :) W zeszłym tygodniu rodzice zamówili fachowca, który podłączył nam nasz nowy wymarzony piekarnik :) 

Oto nasze pierwsze danie z wykorzystaniem piekarnika - zapiekanka makaronowo - warzywna :) 

Zaczynamy od wyłożenia blaszki (tzw. "keksówki")) do pieczenia folią aluminiową, którą lekko natłuszczamy olejem rzepakowym. Na tak przygotowaną blaszkę warstwami układamy:

1. surowe ziarna odkrojone nożem z 1 kolby kukurydzy 
2. dowolną ilość świeżo ugotowanego makaronu żytniego razowego 
3. surową marchewkę obraną i pokrojoną w plastry
4. surowy pomidor (bez białego głąbka) pokrojony w drobne kawałki)
5. surową paprykę żółtą (wypestkowaną) pokrojoną w paski
6. garść surowej fasolki szparagowej żółtej pokrojonej w mniejsze kawałki 
7. 2 ząbki czosnku obrane ze skórki i pokrojone w plasterki 
8. ziarenka kminku i czarnuszki (ilość wg. uznania)

Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy przez 40 min., wyłączamy piekarnik i zapiekankę pozostawiamy na 10 minut minut w nagrzanym piekarniku. 
Po wystudzeniu, zapiekankę przechowujemy w lodówce. 
Porcję przed podaniem podgrzewamy w nagrzanym piekarniku lub na suchej patelni. 


blaszka przed pieczeniem 



a to już gotowa upieczona zapiekanka :)



a to moja miseczka z porcją zapiekanki, która wylądowała w moim brzuszku :) 



A zdjęcia poniżej to blaszka Taty :) trochę wzbogacona o cebulę i pieczarki. 




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz