No ale, że teraz mamy piekarnik może piec dla mnie ciacha w piekarniku. I w zeszłym tygodniu postanowiła spróbować :)
Ponieważ to pierwsze ciastka Mamy z piekarnika - ciasta zrobiła niewiele bo tylko na próbę ;] ale za to w dwóch wariantach smakowych :) czyli bananowo - otrębowe i owsiano - orzechowe :)
Ciacha wyszły przepyszne :)
Pierwsze robimy ciasto na ciastka bananowo - otrębowe.
Potrzebujemy:
- 1 banan (obrać, rozgnieść widelcem)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka otrębów gryczanych
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta cynamonu mielonego
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 60 minut.
Następnie robimy ciasto na ciastka owsiano - orzechowe.
Potrzebujemy:
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- garść zmielonych w młynku orzechów laskowych
- garść zmielonych w młynku nerkowców
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Płatki owsiane zalewamy przegotowaną gorącą wodą [wody tyle aby przykryła płatki], odstawiamy na 10, mieszamy, dodajemy resztę składników i odstawiamy do lodówki na około 60 minut.
Po 60 minutach ciasta wyjmujemy z lodówki. Przygotowujemy blachę do pieczenia, czyli wykładamy ją papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik - 180 stopni z termoobiegiem.
Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta, wilgotnymi rękoma lepimy kulki po czym je lekko spłaszczamy i kładziemy na przygotowaną blaszkę, a następnie blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciacha pieczemy ok. 15 minut.
Upieczone ciastka przechowujemy zawinięte w folii aluminiowej (stroną matową, utrzymującą świeżość w stronę ciastek).
to blaszka z ciastkami przed pieczeniem - te jasne to owsiano-orzechowe ciastka, a te ciemniejsze to ciastka bananowo-otrębowe |
a to już gotowe ciacha :) kilka zdążyłem już zjeść |
smacznego na spacerach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz