sobota, 6 września 2014

Szybki obiad czyli OWSIANKA BEZ GOTOWANIA w dwóch wariantach - na wytrawnie i na słodko :)

Ostatnie dwa tygodnie, a zwłaszcza zeszły tydzień, były dla nas bardzo nerwowe, ponieważ przeprowadzaliśmy się do nowego mieszkanka :) w którym w końcu zamieszkaliśmy :) 
Pakowanie się, dokańczanie nowego mieszkania, załatwianie różnych formalności - to wszystko sprawiło że rodzice nie mieli czasu na przysłowiowe "stania nad garami" ;] Nie mieli też czasu na pisanie bloga - o czym pisałem Wam zeszłą niedzielę. 
W ten weekend nadrabiamy zaległości przepisowe i zdjęciowe :) 

Świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad jest owsianka bez gotowania :)

Wariant 1 - Owsianka bez gotowania na wytrawnie czyli OWSIANKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I SEZAMEM 

Potrzebujemy:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 4 łyżki groszku zielonego mrożonego
- 1 łyżka sezamu

Groszek mrożony rozmrażamy w miseczce w lodówce przez noc.
Sezam mielimy w młynku.
Płatki owsiane zalewamy gorącą przegotowaną wodą (wody tyle aby przykryła płatki), zakrywamy folią aluminiową (stroną błyszczącą, utrzymującą ciepło w stronę zalanych płatków) i odstawiamy na 15 minut, po czym dokładnie mieszamy, dodajemy rozmrożony groszek oraz zmielony sezam, mieszamy i gotowe :)






Wariant 2 - Owsianka bez gotowania na słodko czyli OWSIANKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I MIODEM 

Potrzebujemy:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (ja dostałem miód Drahimski wielokwiatowy)

Orzechy włoskie mielimy w młynku.
Płatki owsiane zalewamy gorącą przegotowaną wodą (wody tyle aby przykryła płatki), zakrywamy folią aluminiową (stroną błyszczącą, utrzymującą ciepło w stronę zalanych płatków) i odstawiamy na 15 minut, po czym dokładnie mieszamy, dodajemy zmielone orzechy włoskie oraz miód, mieszamy i gotowe :)





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz