Na początek, potrzebujemy:
- 1 marchewkę (obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę)
- pół korzenia pietruszki (obrany ze skórki i pokrojony w kostkę)
- kawałeczek selera korzeniowego (obrany ze skórki i pokrojony w kostkę)
- pół niedużego batata (obrany ze skórki i pokrojony w kostkę)
- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki i pokrojony w kostkę)
- kawałek dyni, mniej więcej pół malutkiej dyni (bez skóry i nasieniowodu, pokrojona w kostkę)
- 1 duży pomidor (bez białego głąbka, pokrojony w kostkę)
- pół łyżeczki mielonej kurkumy bio
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i gotujemy do miękkości pod przykryciem (ok. 20 min.). Na 3 min. przed końcem gotowania, dodajemy:
- garść posiekanej natki pietruszki.
Kiedy zupka przestygnie, blendujemy ją.
Do zblendowanej zupy dodajemy:
- uprzednio ugotowane ziarna z 1 kolby kukurydzy (ziarna odkrajamy nożem od kolby, wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy pod przykryciem 10 min., odcedzamy)
- rozgnieciony widelcem kawałek tofu naturalnego Solida Food
Zupkę mieszamy, ponownie zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze przez 5 minut i zupka gotowa :)
Po wystudzeniu, zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy i podajemy z dodatkiem 1 łyżeczki organicznego oleju kokosowego.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz