sobota, 1 sierpnia 2015

Puree z kukurydzy i topinambura

Sezon na świeże kolby kukurydzy w pełni :) Co mnie bardzo cieszy, ponieważ kocham kukurydzę, o czym pisałem w zeszłym tygodniu TUTAJ.

Oto kolejne danie z wykorzystaniem świeżej kolby kukurydzy, którego smakiem całkiem niedawno się rozkoszowałem :)

PUREE Z KUKURYDZY I TOPINAMBURA

O kukurydzy w diecie czworonoga pisaliśmy TU, a o topinamburze w diecie czworonoga pisaliśmy TUTAJ.

Do przygotowania puree, potrzebujemy:

- kolbę kukurydzy (ziarenka odkrajamy nożem od kolby)
- bulwę topinambura (obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin 

W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy ziarenka kukurydzy i kawałki słonecznika bulwiastego. Gotujemy pod przykryciem przez 10 min., odcedzamy, blendujemy. Do zblendowanych warzyw dodajemy oliwę, mieszamy i gotowe.




SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz