Tak bardzo zasmakowało mi to warzywko, że rodzice postanowili przez cały tydzień raczyć mnie topinamburem :)
W mojej miseczce w porze obiadów w kolejne dni tygodnia pojawiała się surówka z topinambura i buraka, owsianka z topinamburem oraz surówka z topinambura i kukurydzy.
Dodatkowo, na spacerkach, zajadałem się kawałeczkami surowego topinambura :) Było pysznie i co najważniejsze - zdrowo!
SURÓWKA Z TOPINAMBURA I BURAKA
Potrzebujemy:
- 1 bulwa topinambura (po obraniu ze skórki, kroimy w słupki)
- młody buraczek (po obraniu ze skórki, kroimy w słupki)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka otrębów owsianych
Wszystko mieszamy w miseczce i gotowe :)
OWSIANKA Z TOPINAMBUREM
Potrzebujemy:
- 2 łyżki płatków owsianych górskich (zalewamy gorącą przegotowaną wodą [wody ok. 1 cm nad powierzchnię płatków], odstawiamy pod przykryciem na 10 minut, po czym dokładnie mieszamy)
- nieduża bulwa topinambura (po obraniu ze skórki kroimy w kosteczkę)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego bio
Do płatków przygotowanych wg. powyższego przepisu, dodajemy olej kokosowy oraz pokrojonego w kostkę topinambura, mieszamy i gotowe :)
SURÓWKA Z TOPINAMBURA I KUKURYDZY
Potrzebujemy:
- 1 bulwa topinambura (po obraniu ze skórki, trzemy na tarce - grube oczka)
- 1 kolba kukurydzy (po wymyciu, ziarna odkrajamy nożem)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego bio
Wszystko mieszamy w miseczce i gotowe :)
SMACZNEGO !
Opowiem wam jeszcze trochę o topinamburze ...
to bulwa topinambura |
Słonecznik bulwiasty, inaczej topinambur, to niezwykle
zdrowe warzywo korzeniowe o posmaku pestek słonecznika - stąd nazwa słonecznik bulwiasty.
Można go jeść na surowo lub po ugotowaniu.
Skórka jest jadalna – trzeba ją tylko dokładnie wymyć.
CO ZAWIERA TOPINAMBUR I JAKIE MA WŁAŚCIWOŚCI:
- zawiera dużo inuliny, czyli prebiotycznego błonnika
(inulina to naturalny prebiotyk), który stymuluje wzrost pożytecznych bakterii
jelitowych, np. z rodzaju Bifidobacterium. Bakterie te zwalczają szkodliwe
bakterie w jelitach, zapobiegają zaparciom i pobudzają pracę układu odpornościowego
- zawiera witaminy z grupy B, przede wszystkim tiaminę (witaminę B1), która wspiera pracę układu
nerwowego i mięśni; wspomaga trawienie, wspomaga metabolizm węglowodanów, bierze udział w produkcji kwasu solnego w
żołądku, który jest niezbędny do trawienia białek (niski poziom kwasu solnego
może upośledzać trawienie białek i powodować ból żołądka na skutek hamowania
aktywacji enzymu o nazwie pepsyna; ponadto niski poziom kwasu solnego w żołądku
zwiększa ryzyko nadmiernego wzrostu bakterii w żołądku, co może prowadzić do
biegunki i upośledzenia wchłaniania witamin i składników mineralnych)
- zawiera dużo potasu (zawartość potasu w topinamburze
przewyższa zawartość potasu w bananach), który jest szczególnie ważny dla
prawidłowej pracy serca i mięśni, wzmacnia kości (zmniejsza ryzyko osteoporozy)
- jest bogaty w żelazo (ważny składnik hemoglobiny, którego
niedobór prowadzi do zmęczenia i obniżonej odporności), miedź (chroni przed
osteoporozą, zwiększa odporność, pobudza pracę mózgu, wspomaga wchłanianie
żelaza) i witaminę C (stymuluje syntezę kolagenu oraz wchłanianie żelaza
obecnego w przyjmowanych pokarmach)
- zawiera dużo magnezu, który między innymi, odpowiada za
zdrowe zęby i kości, zwiększa odporność, chroni układ sercowo-naczyniowy, wspomaga
pracę układy pokarmowego i nerwowego
- zawiera bardzo dużo białka, które charakteryzuje się
korzystnym składem aminokwasowym dzięki większemu udziałowi aminokwasów
egzogennych
- dzięki obecności inuliny, topinambur obniża poziom złego
cholesterolu we krwi, a dzięki obecności potasu reguluje ciśnienie krwi
- ma niski indeks glikemiczny, reguluje poziom cukru we kwi, dlatego też jest polecany diabetykom
Źródła:
„Biology
and Chemistry of Jerusalem Artichoke: Helianthus tuberosus L.” Stanley J. Kays, Stephen F. Nottingham
„The
Complete Holistic Dog Book: Home Health Care for Our Canine Companions”
Jan
Allegretti, Katy Sommers (str. 210)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz