Obiad wyszedł nam pyszny. Każdą miskę lecza pochłaniałam z trzęsącymi się uszkami :)
Potrzebujemy (ilości składników według uznania):
- marchew (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - grube oczka)
- cukinia (myjemy i trzemy na tarce - grube oczka)
- pomidor (myjemy, usuwamy głąbek, kroimy w mniejsze kawałki)
- papryka czerwona (myjemy, usuwamy pestki, kroimy w mniejsze kawałki)
- kolba kukurydzy (myjemy, ziarna odkrajamy nożem)
- fasola Mamut (myjemy, koimy w mniejsze kawałki)
- batat (obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę)
- kurkuma mielona bio (do smaku)
- passata pomidorowa bio EkoWital (tyle, aby przykryła wszystkie warzywa w garnku)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 35 minut (aby batat był miękki).
garnek świeżo ugotowanego leczo :) |
Po wystudzeniu, leczo przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję lecza podgrzewamy i podajemy albo z olejem kokosowym bio (1 łyżeczka) albo z oliwą z oliwek extra virgin (1 łyżeczka).
a to moja miseczka z porcją lecza z olejem kokosowym (na przemian, w kolejne dni, do lecza dostawałem olej kokosowy i oliwę z oliwek) |
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz