Moja miłość do topinambura nie gaśnie ;] jest to jedno z moich ulubionych warzyw :)
Całkiem niedawno, rodzice znowu postanowili rozpieścić mnie i mój brzusio smakiem słonecznika bulwiastego :) Przygotowali dla mnie fasolowe burgery z topinamburem! Niebo w pyszczku!
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej (fasolę wcześniej namaczamy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, gotujemy 60 minut, po czym odcedzamy) - bardzo dokładnie blendujemy
- 1 bulwa topinambura - obieramy ze skórki i trzemy na tarce (grube oczka)
- pół dużej marchewki lub jedna mała - obieramy ze skórki i trzemy na tarce (grube oczka)
- 1 łyżka siemienia lnianego złocistego - mielimy w młynku
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- pół pomidora - dokładnie blendujemy
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
Wszystkie składnie dokładnie mieszamy ze sobą i otrzymaną w ten sposób masę odstawiamy na 15 minut.
to masa, z której będziemy formować burgery |
burgery przed pieczeniem |
Pieczemy 25 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz