sobota, 1 sierpnia 2015

Chilli Corn Cieciora :)

Nazwę tego dania rodzice wymyślili wracając z Placu Szembeka, obładowani torbami pełnymi świeżych owoców i warzyw, z których część wylądowała w "chilli corn cieciorce" :)
Po drodze weszli też do Żółtego Cesarza, gdzie udało im się kupić bio cieciorkę i eko kurkumę, kolejne składniki "chilli corn cieciorki".






Ale po kolei, do przygotowania "chilli corn cieciorki", potrzebujemy:

- 1 mały pomidor malinowy
- 1 duży pomidor zwykły
- ćwiartkę papryki czerwonej
- ćwiartkę papryki żółtej
- 1 marchewkę
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki kurkumy mielonej
- 1 kolba kukurydzy
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- garść fasolki szparagowej żółtej
- garść fasolki szparagowej zielonej
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki (cieciorkę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną, zagotowujemy, gotujemy 60 minut, odcedzamy)

Pomidora malinowego i zwykłego myjemy, usuwamy głąbki, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy (nam wyszło ok. 0,6 l zblendowanych pomidorów).
Do zblendowanych pomidorów dodajemy:
- paprykę czerwoną i żółtą (wymyte, wypestkowane, pokrojone w kostkę)
- marchew (obraną ze skórki, pokrojoną w kostkę)
- ząbek czosnku (zgnieciony, obrany ze skórki i posiekany)
- pół łyżeczki kurkumy
- ziarna odkrojone nożem z kolby kukurydzy
- łyżeczkę bazylii suszonej
Wszystko zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min.
Po 15 minutach, dodajemy:
- po garści fasolki szparagowej (wymytej z usuniętymi końcówkami), oraz
- 1 szklankę ugotowanej cieciorki
Gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.

świeżo ugotowana chilli corn cieciorka :)



Po wystudzeniu "chilli corn cieciorkę" przechowujemy w lodówce.
Codziennie, porcję przed podaniem podgrzewamy i podajemy z 1 łyżeczką oliwy z oliwek extra virgin.





SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz