Potrzebujemy:
- 2 buraki średniej wielkości (obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę)
- 1 marchew (obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę)
- 1 mały korzeń pietruszki (obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę)
- 1 mały batat (obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę)
Warzywa wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą zimną (wody tyle, aby przykryła warzywa), dodajemy:
- ok. pół łyżeczki suszonego tymianku, oraz
- 1 łyżeczkę suszonego majeranku
Wszystko zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Na 3 minuty przed końcem gotowania, dodajemy:
- garść posiekanej natki pietruszki.
Zupę ściągamy z ognia, dodajemy:
- kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
W drugim garnuszku zagotowujemy wodę i wrzucamy:
- ziarna odkrojone nożem z 1 kolby kukurydzy, oraz
- garść żółtej fasolki szparagowej pokrojonej w mniejsze kawałki
Gotujemy 8 minut, odcedzamy, przelewamy zimna wodą.
Codziennie przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy i podajemy z oliwą z oliwek extra virgin bio (1 łyżeczka).
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz