sobota, 22 sierpnia 2015

Barszcz po amerykańsku :)

Dlaczego po amerykańsku? Bo z batatem i kukurydzą :)

Potrzebujemy:

- 2 buraki średniej wielkości (obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę)
- 1 marchew (obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę)
- 1 mały korzeń pietruszki (obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę)
- 1 mały batat (obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę)

Warzywa wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą zimną (wody tyle, aby przykryła warzywa), dodajemy:

- ok. pół łyżeczki suszonego tymianku, oraz
- 1 łyżeczkę suszonego majeranku

Wszystko zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Na 3 minuty przed końcem gotowania, dodajemy:

- garść posiekanej natki pietruszki.

Zupę ściągamy z ognia, dodajemy:

- kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny.



Kiedy zupa wystygnie, blendujemy ją.




W drugim garnuszku zagotowujemy wodę i wrzucamy:

- ziarna odkrojone nożem z 1 kolby kukurydzy, oraz
- garść żółtej fasolki szparagowej pokrojonej w mniejsze kawałki

Gotujemy 8 minut, odcedzamy, przelewamy zimna wodą.


 Do zblendowanej zupy dodajemy ugotowaną kukurydzę i fasolkę szpargową.



Zupę przechowujemy w lodówce.
Codziennie przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy i podajemy z oliwą z oliwek extra virgin bio (1 łyżeczka).





 SMACZNEGO

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz