sobota, 15 sierpnia 2015

Letni obiad ma dwie miski :)

Letni obiad na dwie miski czyli batat z kukurydzą i fasolką szparagową w jednej misce, a w drugiej surówka z sałaty lodowej, marchewki i buraka :)





Ale po kolei. 

Do przygotowania pierwszej miski, potrzebujemy:

- 1 mały batat (batata myjemy, wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy do miękkości pod przykryciem, odcedzamy, obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki)
- pół kolby kukurydzy (kolbę myjemy, ziarenka odkrajamy nożem od kolby)
- garść fistaszków (obieramy ze skorupek i błonek, mielimy w rozdrabniaczu lub młynku)
- po garści fasolki szparagowej żółtej i zielonej (myjemy, odcinamy końcówki, fasolkę wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy 8 min. pod przykryciem, po czym odcedzamy)

Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i mieszamy. 


Do przygotowania drugiej miski, czyli surówki, potrzebujemy:

- liść sałaty lodowej (rwiemy na mniejsze kawałki)
- pół buraka (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - grube oczka)
- pół marchewki ( obieramy ze skórki i trzemy na tarce - grube oczka)
- 1 łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin 

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i gotowe :)



 Przed czworonożnym głodomorkiem stawiamy dwie miski i mówimy "SMACZNEGO!" :)


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz