Letni obiad na dwie miski czyli batat z kukurydzą i fasolką szparagową w jednej misce, a w drugiej surówka z sałaty lodowej, marchewki i buraka :)
Ale po kolei.
Do przygotowania pierwszej miski, potrzebujemy:
- 1 mały batat (batata myjemy, wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy do miękkości pod przykryciem, odcedzamy, obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki)
- pół kolby kukurydzy (kolbę myjemy, ziarenka odkrajamy nożem od kolby)
- garść fistaszków (obieramy ze skorupek i błonek, mielimy w rozdrabniaczu lub młynku)
- po garści fasolki szparagowej żółtej i zielonej (myjemy, odcinamy końcówki, fasolkę wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy 8 min. pod przykryciem, po czym odcedzamy)
Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i mieszamy.
Do przygotowania drugiej miski, czyli surówki, potrzebujemy:
- liść sałaty lodowej (rwiemy na mniejsze kawałki)
- pół buraka (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - grube oczka)
- pół marchewki ( obieramy ze skórki i trzemy na tarce - grube oczka)
- 1 łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i gotowe :)
Przed czworonożnym głodomorkiem stawiamy dwie miski i mówimy "SMACZNEGO!" :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz