sobota, 23 listopada 2013

Obiad z zupą w roli głównej - Krem z cieciorki i jabłka na słodko i zimno

Cieciorkę uwielbiam, jem ją często bo jest bardzo zdrowa, o czym już kiedyś pisaliśmy tutaj. Cieciorka to źródło białka, błonnika (wspomaga trawienie), witamin A, B, C, oraz lecytyny i potasu. Reguluje poziom cukru we krwi u czworonogów, a także wspomaga ich układ odpornościowy i spalanie tłuszczu. Więcej informacji znajdziecie tutaj i tu.
Cieciorkę wcinam w formie kuleczkowych pogryzek. Zajadam się nią też w obiadkach.
Zupki krem z cieciorki już szamałem - zarówno na słodko  jak i na wytrawnie.

W zeszłym tygodniu spróbowałem nowego pomysłu mamy na krem z ciecierzycy :)

Potrzebujemy:

- pół szklanki ugotowanej cieciorki (suche ziarna cieciorki moczymy w wodzie przez noc, odcedzamy, gotujemy w świeżej wodzie 40 min., odcedzamy)
- 1 małe jabłko
- pół łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego

Wszystkie składniki blendujemy, przelewamy do miseczki  i gotowe :)





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz