sobota, 31 sierpnia 2013

Obiad z zupą w roli głównej - Krem z cieciorki, marchewki i pestek dyni

Ten tydzień pod względem temperatury nas nie rozpieszczał. Rozgrzewająca gęsta zupa to świetny pomysł na obiad na chłodniejszy dzień. Zupkę krem z brokuła już jedliśmy, czas na coś innego :) Krem z cieciorki, marchewki i pestek dyni :)

Potrzebujemy:

- pół szklanki ugotowanej cieciorki (cieciorkę moczymy przez noc, gotujemy w wodzie bez dodatków przez 50 min., odcedzamy)
- pół marchewki (obranej i pokrojonej w kostkę)
- pół szklanki pestek dyni
- garść posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Ugotowaną cieciorkę, pokrojoną marchewkę i pestki dyni wrzucamy do garnuszka, zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 10 min., blendujemy dokładnie, dodajemy koperek i gotujemy jeszcze przez 2/3 min. Krem przelewamy do miseczki, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy, czekamy aż przestygnie i gotowe. Możemy jeść i się rozgrzewać :)






smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz