sobota, 3 sierpnia 2013

Ciasteczka kokosowo-owsiane na domowym „mleku” kokosowym, dietetyczne, w pełni wegańskie


Tata ostatnio eksperymentuje z mlekiem roślinnym. Robił już z migdałów, nerkowców, w tym tygodniu będzie robił z płatków owsianych. Z takim mlekiem roślinnym wcina płatki na śniadanie. Mama pomagając mu przy odcedzaniu podpatrzyła sposób taty na mleko wegańskie, trochę go przerobiła i postanowiła zrobić i dla mnie mleko roślinne, a dokładnie kokosowe, aby przygotować na takim mleku ciasteczka dla mnie :)

Ale po kolei,

potrzebujemy:

-  pół szklanki wiórek kokosowych
- 1 szklanka wody źródlanej niegazowanej
- 10 łyżek płatków owsianych

Najpierw przygotowujemy „mleko” kokosowe (mleko w cudzysłowie ponieważ bierzemy inne proporcje i nie przecedzamy wiórek). Wiórki zalewamy wodą i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie blendujemy dokładnie wiórki z wodą, dodajemy płatki owsiane i mieszamy  (stopniowo, dodajemy po łyżce płatów i za każdym razem mieszamy). Taką mieszaninę odstawiamy na ok. 45 min, co jakiś czas należy ją zamieszać. Potem to już z górki ;) łyżeczką nabieramy porcje ciasta i kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię, suszymy z obu stron do zarumienienia.










smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz