Fasole, ogólnie, według wielu uważane są za niezdrowe dla psiaków - jakże mylne przeświadczenie.
Fasole to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka dla czworonogów. Najważniejszą zasadą przy przygotowywaniu fasoli dla czworonogów jest ich porządne ugotowanie (wręcz rozgotowanie). Można je też blendować lub rozgniatać widelcem po ugotowaniu. Wtedy fasole są lepiej przyswajalne przez organizm czworonoga, więcej cennych składników pozostaje w jego organizmie.
Fasola biała jest bogata w białko i błonnik, jest też źródłem witamin z grupy B, a także żelaza, wapnia, cynku, fosforu, potasu i magnezu (http://www.ibridgenetwork.org/csurf/navy-beans-as-a-functional-food-ingredient-for-cancer-prevent).
Rodzice czworonożnych dzieciaków - NIE BÓJCIE SIĘ STRĄCZKÓW :)
Ja strączki jem bardzo często i bardzo je lubię, co każdy który czyta naszego bloga z pewnością zauważył :)
Niedawno, mama na obiad zaserwowała mi pyszne danie z fasolą białą i domowym sosikiem pomidorowym :)
Potrzebujemy:
- fasola piękny jaś (garść)
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka majeranku
Fasolę moczymy przez noc, gotujemy w wodzie bez żadnych dodatków przez 50 min, odcedzamy. Pomidorka myjemy, kroimy w kostkę.
Odcedzoną fasolę, pokrojonego pomidora i majeranek wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię, "smażymy" mieszając co jakiś czas aż pomidor zmięknie, rozpadnie się i zamieni w "sosik". Zawartość patelni przesypujemy do miseczki i gotowe. Można fasolkę rozgnieść widelcem.
smacznego :)
Hey, fasola biała (np. Jaś), jak jest ugotowana (niekoniecznie rozgotowana), ale zblenderowana zaszkodzi pieskowi? Czy ściągasz swojemu synowi skórkę z fasoli? Mój piesek ma 19,5 kg czy garść fasoli nie bd dla niego za duża?
OdpowiedzUsuń- najlepiej podawać wręcz rozgotowane i zblendowane strączki
OdpowiedzUsuń- skórki nie trzeba obierać - w skórce jest sporo dobroczynnego błonnika
- garść fasoli będzie jak najbardziej ok
- do strączków warto dodawać zioła ułatwiające trawienie, np. kumin, kminek, majeranek, czarnuszka, kurkuma itp.
Pozdrawiamy