Mama eksperymentuje z mleczkami roślinnymi :) Robiliśmy już ciastka na mleku sezamowym i na mleku kokosowym.
Przyszła pora na domowe "mleko" z pestek dyni (mleko w cudzysłowie, ponieważ mamy trochę inne proporcje i nic nie przecedzamy; w normalnym mleku roślinnym mamy 1 szklankę orzechów, pestek, płatków, kasz lub ryżu na 4 szklanki wody; my dla intensywności i ilości zmniejszamy te proporcje i nie cedzimy zblendowanych pozostałości).
Ale po kolei, aby zrobić ciasteczka dyniowo-owsiane na domowym mleku z pestek dyni, potrzebujemy:
- pół szklanki pestek dyni
- 2 szklanki wody źródlanej lub zimnej wody przegotowanej
- 10 łyżek płatków owsianych
Pestki zalewamy szklanką wody i odstawiamy do namoczenia na 3-4 godziny. Odcedzamy pestki, płuczemy i znowu zalewamy szklanką wody, blendujemy dokładnie, dodajemy płatki owsiane, mieszamy i odstawiamy na min. 1 godzinę, co jakiś czas mieszamy. Łyżeczką nalewamy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię i suszymy z obu stron do zarumienienia.
smacznego na spacerkach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz