sobota, 31 sierpnia 2013

Ryż brązowy w domowym sosie pomidorowo - paprykowym

Sezon na pomidory polskie i paprykę w pełni, a więc wykorzystujemy te warzywka bo teraz są najsmaczniejsze :)
Z pomidorów i papryki możemy zrobić pyszny domowy sos na przykład do ryżu i mamy gotowy zdrowy obiad na ciepło :)

Potrzebujemy:

- 2 łyżki ryżu brązowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 pomidor
- kawałek papryki czerwone i żółtej
- garść posiekanej natki pietruszki

Ryż wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 30 min., odcedzamy, przesypujemy do miseczki i mieszamy z oliwą. Pomidora i papryki myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię wraz z natką pietruszki, "smażymy" mieszając do czasu gdy pomidor zmięknie, rozpuści się i zamieni w sosik. Sosik przelewamy z patelni do miseczki z ryżem i oliwą, mieszamy i gotowe :)




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz