sobota, 3 sierpnia 2013

Jajko na miękko z zieloną fasolką szparagową


Sezon na fasolkę szparagową w pełni - możemy się zajadać zieloną i żółtą fasolką :) 
Fasolka szparagowa to samo zdrowie, pełna błonnika, witaminy K, C, oraz manganu (http://moderndogmagazine.com/articles/10-people-foods-dogs/1896). Dodatkowo, jest to niskokaloryczne warzywko, a więc można zajadać się nim bez strachu o sylwetkę :) na przykład w formie przekąski

U nas w domu, teraz kiedy mamy sezon na fasolkę szparagową, bardzo często zajadamy się tym warzywkiem - zarówno ja jak i rodzice. 

Wykorzystując to zieloną fasolkę szparagową, mama przygotowała dla mnie prosty, ale pyszny i pożywny obiadek :)

Potrzebujemy:

- 1 jajko ("0", lub "1")
- garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka bazylii

Fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałeczki, wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem bazylii i gotujemy 10 min., odcedzamy, mieszamy w miseczce z olejem rzepakowym. Jajeczko wkładamy do garnuszka z gotującą się osoloną wodą, gotujemy 3 min., odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Obieramy uważając aby jajko nam się nie rozlało, wkładamy do miseczki z fasolką i łyżką dzielimy jajko w miseczce na mniejsze kawałki. Żółtko rozpłynie się i stworzy nam sosik dla fasolki. Pychota :) 




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz