sobota, 10 sierpnia 2013

Surówka z selera korzeniowego i jabłuszka z kaszą gryczaną niepaloną

Szybki zdrowy lekki ale pożywny obiadek na upalny dzień - surówka z selera i jabłuszka z kaszą gryczaną niepaloną - tak na marginesie - na chwilę obecną kasza gryczana zarówno palona jak i nie palona to mój "freak" - uwielbiam kaszę gryczaną :) nawet w kongu się nią zajadam samą w sobie ugotowaną wymieszaną z olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek :)  PYCHOTA

Tym razem mama kaszę gryczaną niepaloną dodała do mojego obiadku - zszamałem kaszę z suróweczką z selera i jabłuszka - taką samą surówkę jadł tata ;] z tym, że z kotlecikami z cieciorki (tzw. falafel).

Wracamy do mojego obiadku, do którego potrzebujemy:

- kasza gryczana niepalona (1 łyżka)
- olej rzepakowy (1 łyżka)
- pół jabłka
- kawałek selera korzeniowego

Jabłko myjemy, usuwamy pestki i trzemy na tarce (grube oczka). Seler obieramy i trzemy na tarce (grube oczka). Starty seler i jabłko przekładamy do miseczki i mieszamy z olejem. Kaszę wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy 15 min. Odcedzamy i przesypujemy do miseczki. Wszystko mieszamy i gotowe.




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz