Robiliśmy już ciasteczka na mleku kokosowym , mleku z pestek dyni, i mleku sezamowym
Oto kolejny mlekowy eksperyment mamy - "mleko" ryżowe (mleko w cudzysłowie ponieważ mamy inne proporcje i nic nie odcedzamy). Mama na takim mleku przygotowała dla mnie ciacha :) kokosowe ciacha z kiwi :)
Potrzebujemy:
- pół szklanki ryżu brązowego
- 1,5 szklanki wody źródlanej lub zimnej przegotowanej
- 1 kiwi
- 10 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki wiórek kokosowych
Ryż zalewamy szklanką wody i odstawiamy do namoczenia na noc (min. 6-8 godz.) Po tym czasie ryż odcedzamy, płuczemy, przesypujemy do miseczki i zalewamy 1/2 szklanki wody, blendujemy dokładnie, dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki kiwi, znowu blendujemy, dodajemy płatki owsiane, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godz., co jakiś czas należy masę zamieszać. Po 1 godz. dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zarumienienia.
smacznego na spacerach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz