piątek, 16 sierpnia 2013

Kokosowe ciasteczka z kiwi na domowym "mleku" ryżowym

Robiliśmy już ciasteczka na mleku kokosowym mleku z pestek dyni, i mleku sezamowym
Oto kolejny mlekowy eksperyment mamy - "mleko" ryżowe (mleko w cudzysłowie ponieważ mamy inne proporcje i nic nie odcedzamy). Mama na takim mleku przygotowała dla mnie ciacha  :) kokosowe ciacha z kiwi :)

Potrzebujemy:

- pół szklanki ryżu brązowego
- 1,5 szklanki wody źródlanej lub zimnej przegotowanej
- 1 kiwi
- 10 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki wiórek kokosowych

Ryż zalewamy szklanką wody i odstawiamy do namoczenia na noc (min. 6-8 godz.) Po tym czasie ryż odcedzamy, płuczemy, przesypujemy do miseczki i zalewamy 1/2 szklanki wody, blendujemy dokładnie, dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki kiwi, znowu blendujemy, dodajemy płatki owsiane, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godz., co jakiś czas należy masę zamieszać. Po 1 godz. dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zarumienienia.





smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz