Brązowy ryż to nie tylko źródło białka, ale także łatwostrawne źródło węglowodanów. W lecie i na wiosnę świetnie sprawdza się w daniach na słodko, w okresie zimy i jesieni w daniach na ciepło. Dodatkowo, jeśli macie problem z brzuszkiem (biegunkę na przykład), spróbujcie naszego risotto na wzmocnienie.
Ale wróćmy do rzeczywistości :) mamy lato, jest gorąco, czasem nawet jeść się nie chce - na taką pogodę polecam ryż z jabłuszkiem :) pyszny lekki obiadek na słodko :)
Potrzebujemy:
- 2 łyżki ryżu brązowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pół jabłuszka
Ryż wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 30 min. Odcedzamy, studzimy i mieszamy z olejem. Jabłuszko trzemy na tarce (duże oczka) razem ze skórką, łączymy z ryżem i gotowe :)
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz