Potrzebujemy:
- pół szklanki migdałów
- 1,5 szklanki wody źródlanej lub zimnej przegotowanej
- 7 łyżek płatków owsianych
- 6 łyżek mąki owsianej
Migdały zalewamy szklanką wody i odstawiamy na 48 godz. (wystarczy też 24 godz.) do lodówki. Namoczone migdały odcedzamy, płuczemy i zalewamy 1/2 szklanki wody, blendujemy (w ten sposób otrzymujemy śmietankę migdałową), dodajemy płatki owsiane, mieszamy, odstawiamy na 1 godz., co jakiś czas mieszamy. Tuż przed suszeniem ciasteczek na patelni, do ciasta dodajemy mąkę owsianą, mieszamy i łyżeczką maczaną w zimnej wodzie kładziemy "kleksy" (porcje) ciasta na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zarumienienia.
smacznego na spacerkach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz