piątek, 16 sierpnia 2013

Ciasteczka migdałowo-owsiane na domowej śmietance migdałowej

Wegańskie pyszne ciasteczka, które mama przygotowała specjalnie dla mnie na spacery :) Ale jak się okazało, nie tylko ja miałem na nie ochotę ;] Kiedy mama ściągnęła pierwszą porcję ciasteczek z patelni, ja i tata zajęliśmy się próbowaniem pyszności :) 

Potrzebujemy:

- pół szklanki migdałów 
- 1,5 szklanki wody źródlanej lub zimnej przegotowanej
- 7 łyżek płatków owsianych 
- 6 łyżek mąki owsianej 

Migdały zalewamy szklanką wody i odstawiamy na 48 godz. (wystarczy też 24 godz.) do lodówki. Namoczone migdały odcedzamy, płuczemy i zalewamy 1/2 szklanki wody, blendujemy (w ten sposób otrzymujemy śmietankę migdałową), dodajemy płatki owsiane, mieszamy, odstawiamy na 1 godz., co jakiś czas mieszamy. Tuż przed suszeniem ciasteczek na patelni, do ciasta dodajemy mąkę owsianą, mieszamy i łyżeczką maczaną w zimnej wodzie kładziemy "kleksy" (porcje) ciasta na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zarumienienia. 







smacznego na spacerkach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz