sobota, 3 sierpnia 2013

Ciasteczka owsiano-sezamowe na domowym "mleku" sezamowym

Robiliśmy już ciasteczka owsiano-kokosowe na domowym mleku kokosowym. Rodzice dalej eksperymentują z mleczkami roślinnymi. Tym razem wybór mamy padł na ziarenka sezamu :)

Aby przygotować ciasteczka owsiano-sezamowe na domowym "mleku" (mleko w cudzysłowie ponieważ mamy inne proporcje i nic nie odcedzamy) sezamowym, potrzebujemy:

- pół szklanki sezamu
- 1 szklanka wody źródlanej niegazowanej
- 9 łyżek płatków owsianych

Sezam zalewamy wodą i moczymy przynajmniej 4 godziny. Wodę z moczenia i namoczony sezam blendujemy (tak otrzymujemy nasze niby mleczko sezamowe), dodajemy płatki owsiane, mieszamy i odstawiamy na minimalnie 2 godziny, co jakiś czas mieszamy. Łyżeczką kładziemy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię i suszymy z obu stron do zarumienienia (przekładamy na druga stronę, gdy brzegi ciasteczka od zewnętrznej strony lekko się zeschną). Uwaga na zapach w czasie suszenia ciasteczek :) uzależnia :)










smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz