sobota, 9 listopada 2013

Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim oraz z brokułem i marchewką


Taki obiadek rodzice przygotowali dla mnie dziś - Tata zajął się puree, a Mama warzywkami. Ja z niecierpliwością czekałem na wydanie obiadu ;]

Potrzebujemy:

- 1 ziemniak
- 2 liście laurowe
- szczypta czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- duża różyczka brokuł
- pół marchewki

Ziemniaka myjemy, wrzucamy na gotującą się wodę z listkami laurowymi, gotujemy 25 min., odcedzamy, studzimy, obieramy skórkę, wrzucamy do miseczki, mniemy tłuczkiem, dodajemy oliwę i czosnek niedźwiedzi, mieszamy. Brokuła myjemy, marchewkę obieramy, warzywka rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub drobno siekamy, dodajemy do puree, mieszamy i gotowe :)



smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz