niedziela, 27 kwietnia 2014

Tydzień z soczewicą i siemieniem lnianym

Soczewica dla takich czworonogów jak ja czyli wegańskich urwisów to przede wszystkim źródło białka (białka łatwo przyswajalnego). To także źródło, między innymi, kwasów tłuszczów omega-3 i omega-6, żelaza, magnezu, potasu, wapnia oraz witamin z grupy B.  Ziarenka soczewicy to po prostu skarbnica składników odżywczych i witamin.
Dieta jednego z najstarszych psiaków na świecie - weganina - składała się głównie z gotowanej soczewicy i surowych warzyw - to chyba mówi samo za siebie (więcej informacji znajdziecie tutaj).
A więcej informacji na temat soczewicy w diecie czworonogów poczytacie tutajtu tu, na przykład).

Siemię lniane - o siemieniu lnianym pisaliśmy pokrótce przy okazji przepisu na ciasteczka bananowe z siemieniem lnianym. Oprócz wspomnianych tam źródeł, więcej informacji na temat siemienia lnianego w diecie czworonogów znajdziecie tutajtutu i tu).
Szerzej na temat siemienia lnianego w diecie czworonogów pisaliśmy w dziale "naturalne suplementy"  - TUTAJ.

W zeszły tydzień w mojej miseczce codziennie pojawiała się soczewica wraz z siemieniem lnianym. Dodatkiem, codziennie innym, było warzywo - surowo lub gotowane.

1. SOCZEWICA CZERWONA Z MARCHEWKĄ

Potrzebujemy:
- pół szklanki soczewicy czerwonej
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju rzepakowego

W garnuszku zagotowujemy 1 szklankę wody, wrzucamy soczewicę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. (soczewica powinna wypić całą wodę).
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce (duże oczka).
Siemię lniane mielimy w młynku.
Do miseczki wrzucamy ugotowaną soczewicę, marchewkę startą, zmielone siemię oraz olej, mieszamy i gotowe :)



2. SOCZEWICA ZIELONA Z BATATEM I MAJERANKIEM

Potrzebujemy:
- 1 szklanka obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę batata
- 2 łyżki soczewicy zielonej
- szczypta suszonego majeranku
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Soczewicę, majeranek i pokrojonego batata wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą (1,5 szklanki), zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez ok. 25 min. (tak aby soczewica wypiła całą wodę).
Siemię mielimy w młynku.
Ugotowaną soczewicę z batatem i majerankiem przekładamy do miseczki, dodajemy siemię i olej, mieszamy i gotowe.


3. SOCZEWICA CZERWONA Z BURAKIEM I TYMIANKIEM

Potrzebujemy:
- 1 szklanka obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę buraka
- szczypta tymianku suszonego
- 3 łyżki soczewicy czerwonej
- 1 łyżka siemienia lnianego

Buraka, soczewicę i tymianek wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez ok. 15 min.
Siemię mielimy w młynku.
Ugotowaną soczewicę z burakiem i tymiankiem przekładamy do miseczki, dodajemy zmielone siemię, mieszamy i gotowe.



 4. SOCZEWICA ZIELONA Z MARCHEWKĄ, POMIDOREM I BAZYLIĄ

Potrzebujemy:
- 3 łyżki soczewicy zielonej
- pół obranej ze skórki marchewki
- pół wymytego pomidora (bez białego głąbka)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- szczypta suszonej bazylii

Soczewicę wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy ok. 25 min., odcedzamy.
Marchewkę trzemy na tarce (duże oczka).
Pomidora kroimy w mniejsze kawałki.
Siemię mielimy w młynku.
Do miseczki wrzucamy ugotowaną soczewicę, startą marchewkę i pokrojonego pomidora, oraz zmielone siemię, olej i bazylię, mieszamy i gotowe.






smacznego zajadania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz