Oto dalszy ciąg naszych zmagań z "nowalijką" ;]
Aby przygotować pyszny bigos z młodej kapusty przepisu Taty, potrzebujemy:
- 1 główka młodej kapusty
- 5 pomidorów
- 1 marchewka
- pół łyżeczki kminku całego
- pół pęczka koperku
Kapustę (usuwamy wierzchnie liście) drobno szatkujemy.
Pomidory myjemy (usuwamy białe głąbki) i kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Poszatkowaną kapustę zalewamy wodą (ok. 300 ml.), zagotowujemy, dodajemy pomidory, marchewkę, kminek i gotujemy wszystko pod przykryciem 20 min.
Na 5 min. przed końcem gotowania dodajemy wymyty i posiekany koperek.
Po wystudzeniu bigos przechowujemy w lodówce. Przed podaniem porcję podgrzewamy.
Bigos możemy jeść sam bez dodatków, lub z dodatkami, na przykład z olejem rzepakowym, z mielonymi pestkami dyni czy słonecznika, albo z otrębami na przykładami żytnimi czy pszennymi.
Garnek świeżo ugotowanego bigosu :) |
tu porcja bigosu z łyżką oleju rzepakowego |
tu porcja z mielonymi łuskanymi pestkami dyni |
a tu porcja bigosu z otrębami żytnimi i łyżką oleju rzepakowego :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz