Potrzebujemy:
- pół szklanki czerwonej fasoli (fasolę zamoczyć w wodzie przez noc, odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować ok. 50 min., odcedzić)
- pół cukinii żółtej (wymyć, pokroić w kostkę)
- pół cukinii zielonej (wymyć, pokroić w kostkę)
- po ćwiartce wymytej i wypestkowanej papryki żółtej i czerwonej (pokroić w mniejsze kawałki)
- 3 pomidory (wymyć, usunąć białe głąbki, a resztę pomidorów pokroić w drobne kawałki)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy jedną szklanką wody, zagotowujemy i gotujemy 20 min. pod przykryciem (od czasu do czasu mieszamy).
Tak przygotowane leczo po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Porcje przed podaniem podgrzewamy. Leczo możemy jeść samo bez niczego, albo z dodatkami. Możemy też porcje zgnieść na przykład tłuczkiem lub widelcem i wychodzi nam gęsta zupa :)
1. Ja w pierwszy dzień porcję lecza zjadłem z 1 łyżką oleju rzepakowego.
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz