piątek, 4 kwietnia 2014

Orkiszanka z marchewką, cynamonem i migdałami

Owsianki uuuuuuuuuwielbiam :) Jem je często, w różnych postaciach. Jakich? Zobaczycie jakich,  kiedy w "SZUKAJĘ" (w prawym górnym rogu wpiszecie słowo "owsianka").

Oprócz owsianki zajadam się też żytnianką ;] czyli "owsianką" albo inaczej "keikiem" z płatków żytnich, na przykład taką jak tu.

A ostatnio, w kwestii "owsianek" vel "kleików" spróbowałem orkiszankę :) czyli owsiankę z płatków orkiszowych. Całkiem smaczne danko wyszło rodzicom,  muszę stwierdzić :)

Potrzebujemy:

- pół szklanki płatków orkiszowych bio
- 1 mała marchewka
- szczypta mielonego cynamonu
- garść migdałów (zmielić w młynku)

Marchewkę obieramy, trzemy na tarce (grube oczka).
Startą marchewkę i płatki orkiszowe zalewamy wodą (1 szklanka), zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając przez 5 min.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i migdały, mieszamy i gotowe :)





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz