niedziela, 27 kwietnia 2014

Obiad na słodko czyli Czerwony ryż z bananem i cynamonem

W zeszłym tygodniu spróbowałem nowej odmiany ryżu :) ryż czerwony.



Oto co rodzice przygotowali mi na obiad, wykorzystując czerwony ryż. Tak na marginesie porcja starczyła mi nie tylko na obiad, lecz też na kolację :)

Potrzebujemy:

- pół szklanki ryżu czerwonego pełnoziarnistego
- 1 duży banan
- pół łyżeczki cynamonu mielonego

W garnuszku zagotowujemy 2 szklanki wody, wrzucamy ryż, gotujemy na małym ogniu przez 45 min. pod przykryciem, po czym pod przykryciem odstawimy na 10 min. żeby ryż doszedł.
Banana obieramy ze skórki i blendujemy z cynamonem.
Ugotowany ryż łączymy z zblendowanym bananem z cynamonem i gotowe :)






smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz