Potrzebujemy:
- 1 nieduża cukinia
- 1 pomidor
- po szczypcie suszonego oregano, tymianku i bazylii
- garść makaronu żytniego razowego (ja dostałem Bartolini świdry)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół a potem w cienkie półplasterki.
Pomidora myjemy, wycinamy nożem białego głąbka i resztę pomidorka kroimy na male kawałki.
Pokrojone warzywa wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię, dodajemy zioła oraz 10 łyżek wody, "smażymy" a raczej dusimy na średnim ogniu 10 min. mieszając co jakiś czas. Tak przygotowane warzywka z ziołami odstawiamy na bok do przestygnięcia na czas gotowania makaronu.
Makaron wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy al dente 4 min., odcedzamy, przesypujemy do miseczki, łączymy z olejem, po czym dodajemy wcześniej uduszone warzywka z ziołami. Mieszamy i gotowe :)
taki makaronik pochłonąłem w tym obiadku :) |
A to gotowy obiadek :)
Ale się psiaki zajadają! :D I ja tez :)
OdpowiedzUsuńSMACZNEGO :)
OdpowiedzUsuń