W zeszłym tygodniu na spacerkach zajadałem się takimi oto ciastkami :)
Aby je przygotować, potrzebujemy:
- 5 wymytych małych marchewek
- 5 łyżek suszonych niesiarkowanych jagód goji
- 2 nieduże dojrzałe sztuki awokado
- 30 łyżek płatków owsianych (mielimy je w młynku na mączkę)
- 15 łyżek płatków ryżowych (też mielimy je w młynku na mączkę)
Wymyte marchewki wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy pod przykryciem ok. 30 min., odcedzamy, po przestudzeniu obieramy ze skórki i krpimy na mniejsze kawałki.
Owoce goji zalewamy 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody, albo źródlanej i odstawiamy do namoczenia na 30 min. (czyli na czas gotowania się marchewki).
Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki, obieramy ze skórki. Wypestkowane i obrane ze skórki połówki awokado kroimy na mniejsze kawałki.
Tak przygotowaną marchewkę, awokado oraz owoce goji (wraz z wodą z ich moczenia) blendujemy, dodajemy zmielone płatki owsiane i ryżowe, dokładnie mieszamy i odstawiamy masę na 30 min.
Po tym czasie, ciasto jeszcze raz mieszamy. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta, kładziemy je na suchą rozgrzaną patelnię, spłaszczamy łyżeczką i suszymy z obu stron do zarumienienia.
smacznego na spacerach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz