W zeszły weekend Tata przygotował dla mnie bigos :) bigos warzywny. Jako że to bigos - obiadkiem zajadałem się przez kilka dni :) z różnymi dodatkami :)
Potrzebujemy:
- 1 młody ziemniak (myjemy, kroimy razem ze skórką w kostkę)
- kawałek kapusty pekińskiej (myjemy, szatkujemy)
- kawałek selera korzeniowego (obieramy ze skórki, kroimy w kostkę)
- kilka brukselek (myjemy, kroimy na mniejsze kawałki)
- kilka fasolek Mamut (myjemy, kroimy na mniejsze kawałki)
- 1 korzeń pietruszki (obieramy ze skórki, kroimy w kostkę)
- pół zielonej papryki (myjemy, usuwamy pestki, kroimy w paseczki)
- 1 pomidor (myjemy, usuwamy białego głąbka i kroimy pomidorka w mniejsze części)
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka kminku całego
- 1 łyżka majeranku suszonego
Wszystkie warzywa i zioła wrzucamy do garnuszka, zalewamy 2 kubkami (takimi jak tutaj na zdjęciu) wody, zagotowujemy i gotujemy 15 min. co jakiś czas mieszając.
Tak przygotowany bigos po wystudzeniu przechowujemy w lodówce i przed każdym podaniem podgrzewamy porcję bigosu. Codziennie możemy go zjadać z innymi dodatkami :)
1. Ja w pierwszy dzień do bigosu dostałem 1 łyżkę świeżo zmielonego siemienia.
2. W drugi dzień, bigosik zjadłem z 1 łyżką otrębów pszennych.
3. W trzeci dzień, bigos zszamałem z kaszą gryczaną niepaloną: 3 łyżki kaszy wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 15 min., odcedzamy i mieszamy z porcją podgrzanego bigosu.
4. W czwarty dzień, do bigosu dostałem 1 łyżkę świeżo zmielonych łuskanych pestek słonecznika.
Tutaj mój bigos ze zmielonym siemieniem lnianym :) |
Tutaj mój bigosik z otrębami pszennymi :) |
Tu mój bigos z kaszą gryczaną niepaloną :) |
I ostatni dzień z bigosem z mielonymi pestkami słonecznika :) |
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz