piątek, 24 stycznia 2014

Ciasteczka/kotleciki z czarnej fasoli, bezglutenowe

Fasole zaliczają się do grupy tzw. "superfoods" jeśli chodzi o dietę czworonogów. Fasole to przede wszystkim źródło białka i błonnika - naturalnego błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi. Fasole to także bogactwo substancji mineralnych, które wspomagają odporność, nie tylko u ludzi, lecz także u nas czworonogów.

Fasola czarna zawiera mnóstwo białka, błonnika, folianów, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Substancje zawarte w czarnej fasoli wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, przez co chronią układ sercowo-naczyniowy.

Więcej informacji na temat dobroczynnych właściwości fasoli (w tym czarnej fasoli) w diecie czworonogów znajdziecie tutajtu i tu.

Wykorzystując pyszną i zdrową czarną fasolę, przygotowali dla mnie pyszne ciastka na spacer - kotleciki z czarnej fasoli :)

Potrzebujemy:

- 1 szklanka czarnej fasoli
- 1 łyżka suszonych ziół dalmatyńskich
- 1 łyżka suszonego majeranku
- garść posiekanej świeżej natki pietruszki
- 5 łyżek świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 5 łyżek niegazowanej wody mineralnej

Fasolę czarną zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy 70 min., odcedzamy i blendujemy.
Do zblendowanej fasoli dodajemy zioła dalmatyńskie, majeranek, natkę pietruszki, zmielone siemię oraz wodę mineralną i dokładnie mieszamy. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta, rękoma formujemy kotleciki i kładziemy je na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zeschnięcia.






smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz