piątek, 24 stycznia 2014

Pasta z daktyli i nerkowców - pomysł na wypełnienie konga :)

Kolejny pomysł Mamy na wypełniacz do konga. Pasta na słodko z daktyli i nerkowców :) Była pyszna - już jej nie mam bo całą zszamałem :)

Potrzebujemy:

- 12 daktyli suszonych niesiarkowanych
- 30 orzechów nerkowca

Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy wodą niegazowaną mineralną albo źródlaną albo zimną przegotowaną - wody tyle, aby zakryła daktyle (Mama dała niecałe pół szklanki), zostawiamy do namoczenia przez noc, po czym namoczone blendujemy daktyle wraz z wodą z ich moczenia.
Do zblendowanych daktyli dodajemy orzechy nerkowca uprzednio zmielone na mączkę w młynku, mieszamy i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.

Tak przygotowaną pastę możemy wykorzystać jako wypełniacz do kongów domowych jak i tych zakupionych w sklepach :)

to gotowa pyszna pasta :)



smacznej zabawy z kongami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz