O amarantusie pisaliśmy już przy okazji ciasteczek amarantusowo-orkiszowych z jabłkiem i cynamonem .
Potrzebujemy:
- 1 mała marchew (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)
- 1 mały korzeń pietruszki (obrany ze skórki i pokrojony w kostkę)
- 1 mały burak (obrany ze skórki i pokrojony w kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrany i pokrojony w kostkę)
- 2 brukselki (wymyte i każda pokrojona na 4 ćwiartki)
- 3 łyżki amarantusa
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- garść świeżo posiekanej natki pietruszki
Warzywa, amarantus i czarnuszkę wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą (1,5 szklanki), zagotowujemy i gotujemy 15 min. na małym ogniu. Ugotowaną zupkę blendujemy z oliwą i przelewamy do miseczki, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i gotowe :)
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz