W mijającym tygodniu w moim brzusiu w porze obiadku lądował pyszny sos pomidorowy, którym zajadałem się w towarzystwie równie pysznego makaronu kukurydzianego :)
SOS POMIDOROWY Z PAPRYKĄ I SOCZEWICĄ DO MAKARONÓW, KASZ, RYŻU. KLUSEK
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- pół papryki żółtej (wypestkowana, pokrojona w paseczki)
- 1 papryka czerwona (wypestkowana, pokrojona w paseczki)
- 1 łyżeczka organicznego majeranku suszonego
- 1 łyżeczka organicznej bazylii suszonej
- 1 łyżeczka organicznego oregano suszonego
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- szczypta organicznego cynamonu mielonego
- 1 opakowanie (500 ml) przecieru pomidorowego bez soli i bez konserwantów Podravka
Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka, zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:
- 4 łyżki organicznej soczewicy czarnej
- 1 łyżkę organicznej soczewicy czerwonej
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut (do miękkości soczewicy), co jakiś czas mieszając.
Wystudzony sos przechowujemy w lodówce.
Porcję sosu przed podaniem podgrzewamy. Sos możemy jeść w towarzystwie kaszy, ryżu, albo makaronu, czy klusek.
Ja sosik pałaszowałem z bezglutenowym makaronem kukurydzianym, oraz dodatkiem organicznej oliwy z oliwek (1 łyżeczka) i posiekanej natki pietruszki (1 łyżeczka).
makaron z oliwą i natką czekają na podgrzewający się sosik :) |
a to pełny obiad, czyli sos wylądował w miseczce :) |
SMACZNEGO
Poniżej, przepisy na inne sosy na ciepło do makaronu, kaszy, ryżu, czy klusek naszego pomysłu:
- sos brokułowo - groszkowy: przepis znajdziecie TU
- sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z dodatkiem tofu: TUTAJ znajdziecie przepis
- sos marchewkowo - tymiankowy: TUTAJ znajdziecie przepis
- sos marchewkowo - majerankowy: przepis znajdziecie TU
- sos pomidorowy do spaghetti: przepis jest TU
- sos pomidorowy z czosnkiem niedźwiedzim: przepis jest TUTAJ
- sos burakowo - marchewkowy: przepis znajdziecie TU
- sos kukurydziany: TUTAJ znajdziecie przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz