sobota, 3 maja 2014

Samce w kuchni czyli Tata gotuje dla mnie :) SOS POMIDOROWY ze świeżych pomidorów

W zeszłym tygodniu Tata postanowił mnie dolikopenować ;] Przygotował dla mnie sos pomidorowy :)

Potrzebujemy:

- 5 dużych pomidorów
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- kawałek tofu naturalnego SOLIDA FOOD

Pomidory myjemy (usuwamy zielone głąbki) i kroimy w mniejsze kawałeczki. Do garnuszka wrzucamy pokrojone pomidory oraz bazylię, zalewamy 1 kubkiem wody (kubek taki jak w tym przepisie), zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu 30 min. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym blendujemy. Do zblendowanego sosu dodajemy tofu pokrojone w kosteczkę. Wszystko jeszcze raz zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 10 min.


to świeżo ugotowany sos ze świeżych pomidorów z bazylią i tofu :)


Wystudzony sos przechowujemy w lodówce. Porcje przed podaniem podgrzewamy i podajemy z różnymi dodatkami.

1. W pierwszy dzień, sosik zjadłem z garścią świeżo ugotowanego makaronu żytniego razowego z dodatkiem siemienia lnianego (1 łyżka zmielona w młynku) i sezamu (1 łyżka zmielona w młynku).



2. Drugi dzień, to sos z świeżo ugotowanym makaronem ryżowym i dodatkiem siemienia lnianego (1 łyżka zmielona w młynku) oraz łuskanych pestek słonecznika (1 łyżka zmielona w młynku).




 3. Kolejny dzień, to sos z świeżo ugotowaną kaszą gryczaną niepaloną (ok. 3 łyżek) z dodatkiem siemienia lnianego (1 łyżka zmielona w młynku) i łuskanych pestek dyni (1 łyżka zmielona w młynku).




4. Czwarty dzień to sos ze świeżo ugotowanym ryżem pełnoziarnistym czerwonym (ok. 3 łyżek) z dodatkiem siemienia lnianego (1 łyżka zmielona w młynku) i sezamu (1 łyżka zmielona w młynku).



5. Ostatni dzień to sos z płatkami ryżowymi - porcję sosu zagotowujemy, dodajemy płatki ryżowe (2 łyżki) oraz 1 łyżeczkę oleju rzepakowego, gotujemy na małym ogniu 5 min. ciągle mieszając.





SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz