sobota, 3 maja 2014

Weekend z owsianką :) OWSIANKA Z POMARAŃCZĄ ORAZ OWSIANKA Z TOFU I KUKURYDZĄ

Owsianka to jedno z moich ulubionych dań :) mogę ją wcinać i na śniadanie i na obiad i na kolację :) Uwielbiam owsiankę :)

Owsianka to samo zdrowie dla nas czworonożnych dzieci :) o czym pisaliśmy już przy okazji mojego jadłospisu po zabiegu usuwania przepukliny pępkowej.
Owsianka to przede wszystkich źródło błonnika rozpuszczalnego, który jest bardzo pomocny jeśli cierpimy na jakieś problemy "brzuszkowe" (łagodzi zaparcia, wspomaga system trawienny).
Owsianka pomaga także w przypadku podrażnień skóry - łagodzi podrażnienia, uśmierza swędzenie skóry, nawilża skórę (w tym przypadku, owsiankę wykorzystuje się nie tylko jako składnik diety, lecz także jako składnik płukanek do skóry, czy szamponów).
Owsianka to także skarbnica witamin i składników mineralnych, między innymi żelaza, magnezu, cynku, witamin z grupy B, niezbędnych kwasów tłuszczowych, oraz antyutleniaczy (które pomagają w usuwaniu toksyn z naszych organizmów).
A co najważniejsze, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), białko zawarte w owsie jakością odpowiada białku zawartemu w jajkach, soi, mleku, czy mięsie.
Owsiankę można podawać w formie gotowanej lub nie gotowanej (płatki zalewamy gorącą, przegotowaną wodą [wody nieco ponad poziom płatków] i odstawiamy na ok. 10 minut pod przykryciem; płatki możemy też zalać np. świeżo wyciśniętym sokiem, albo wymieszać ze zblendowanym owocem i odstawić na noc do namoczenia).
Co najważniejsze w przypadku owsianki - płatki owsiane, z których przygotowujemy, powinny być przynajmniej górskie (idealnym, najwartościowszym wyborem są płatki owsiane zwykłe), nie błyskawiczne.
Bardzo wiele ciekawych informacji na temat płatków owsianych znajdziecie tutajtutu i tutaj.

Owsianka stawia mnie zawsze na nogi wtedy kiedy czuję się źle. Wiele razy pomagała mi w czasie i po chorobie. Owsiankę polecam wam zarówno wtedy, kiedy czujecie się zdrowi jak i wtedy kiedy z waszym zdrówkiem jest gorzej :) Jednym słowem, owsianka jest dobra na wszystko :) Przepisy rodziców na nasze owsianki znajdziecie wpisując w "SZUKAJKĘ" słowo "owsianka" :)

W zeszły weekend, rodzice postanowili zrobić mi niespodziankę :) weekend z owsianką :)
Pierwszy dzień zajadałem się owsianką w wersji "na słodko", czyli z pomarańczą i orzechami brazylijskimi.
W drugi dzień, owsiankę dostałem w wersji na wytrawnie, czyli z tofu, kukurydzą i fistaszkami.

1. OWSIANKA Z POMARAŃCZĄ I ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI

O pomarańczach w diecie czworonogów, pisaliśmy już przy okazji naszego innego przepisu na owsiankę z pomarańczą .
Orzechy brazylijskie to przede wszystkim źródło selenu i witaminy E w naszej diecie, o czym więcej poczytacie tutaj i tu.

Aby przygotować pyszną i zdrową owsiankę z pomarańczą i orzechami brazylijskimi, potrzebujemy:
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- pół pomarańczy
- 3 orzechy brazylijskie

Płatki owsiane i pomarańczę przygotowujemy tak jak w tym przepisie na owsiankę.
Orzechy brazylijskie mielimy w młynku lub rozdrabniaczu.
Wszystko mieszamy w miseczce i gotowe.





2. OWSIANKA Z TOFU, KUKURYDZĄ I FISTASZKAMI

Potrzebujemy:
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- garść mrożonych ziaren kukurydzy
- kilka fistaszków
- kawałek tofu naturalnego SOLIDA FOOD

Płatki owsiane przygotowujemy tak jak w przepisie wyżej.
Ziarna kukurydzy zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 min., odcedzamy.
Fistaszki obieramy ze skorupki i brązowych błonek i mielimy w młynku lub rozdrabniaczu.
Tofu rozdrabniamy widelcem.
Wszystko mieszamy w miseczce i gotowe.




SMACZNEGO :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz