czwartek, 15 maja 2014

Ciasteczka daktylowo - fasolowe

Ciachami daktylowo - fasolowymi zajadam się w tym tygodniu na spacerach :)

Jeśli chcielibyście je wypróbować, do ich przyrządzenia potrzebujecie:

- pół szklanki suszonych daktyli bez pestek i bez konserwantów
- 1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej
- 10 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Daktyle zalewamy wodą zimną przegotowaną lub źródlaną (pół szklanki) i odstawiamy na noc pod przykryciem do namoczenia. Namoczone daktyle wraz z wodą z och moczenia blendujemy razem z fasolą. Do otrzymanej masy dodajemy olej oraz mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy.
Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię; suszymy z obu stron do zarumienienia.










smacznego na spacerach :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz