sobota, 30 listopada 2013

Kasza gryczana w sosie burakowo-marchewkowym

Za oknem prawie zima, w zeszłym tygodniu w Warszawie śnieg nawet sypał na chwilę :) Wszystko fajnie tylko, że zimno, a jak zimno to nie ma nic lepszego niż kasza na obiad :) Bo kasze rozgrzewają brzuszki :)

Aby przygotować pyszny rozgrzewający obiad z kaszą gryczaną w roli głównej, potrzebujemy:

- 2 łyżki kaszy gryczanej prażonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- pół marchewki
- pół buraka
- 1 łyżeczka suszonego majeranku

Najpierw zajmujemy się kaszą: wrzucamy ją do szklanki gotującej się wody, gotujemy 15 min. (kasza powinna wypić całą wodę), przesypujemy do miseczki i mieszamy z oliwą.
Teraz sos burakowo-marchewkowy: warzywa obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, zalewamy wodą (1,5 szklanki), dodajemy majeranek i gotujemy 15 min., następnie blendujemy ugotowane warzywa z pozostałą wodą z ich gotowania, i tak otrzymany sos mieszamy z ugotowaną kaszą wymieszaną z oliwą. Gotowe :)





smacznego rozgrzewania brzuszków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz