W jeden z poprzednich weekendów Tata zaserwował mi czarniaka z kalarepą i z marchewką. W zeszłym tygodniu z kolei zajadałem się czarniakiem z zielonymi warzywkami: brukselką i brokułem.
Oto przepisy:
1. CZARNIAK Z BRUKSELKAMI I KMINKIEM
Potrzebujemy:
- czarniak filet
- kilka brukselek
- 1 łyżeczka kminku całego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- garść łuskanych pestek dyni
Rybkę rozmrażamy przez noc w lodówce. Brukselkę myjemy i obieramy z wierzchnich liści. W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy rybkę, brukselki i kminek, gotujemy 10 min. Odcedzamy, przesypujemy do miseczki, widelcem kroimy brukselki i rybkę na mniejsze kawałki, dodajemy olej, mieszamy i posypujemy garścią łuskanych pestek dyni.
2. CZARNIAK Z BROKUŁAMI I CZARNUSZKĄ
Potrzebujemy:
- czarniak filet
- kilka różyczek brokuła
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Rybkę rozmrażamy przez noc w lodówce. Brokuły myjemy. W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy rybkę i czarnuszkę i nastawiamy timer na 10 min. Na 5 min. przed końcem gotowania dodajemy brokuły. Odcedzamy, przesypujemy do miseczki, widelcem kroimy brokuły i rybkę na mniejsze kawałki, dodajemy olej, mieszamy i gotowe.
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz