sobota, 30 listopada 2013

Obiad z zupą w roli głównej - Zupa krem z białek kapusty z ryżem brązowym

Tata w zeszłym tygodniu postanowił ugotować łazanki kapustą i z grzybami, więc przytargał do domu ogromną kulkę białej kapusty. Kiedy przygotowywał łazanki, jak zwykle razem podjadaliśmy surową kapustę, którą uwielbiam :) nie ważne czy młoda, czy biała, czy czerwona, czy pekińska, czy kiszona - wszystkie lubię :)
Kapusta to samo zdrowie, o czym pisaliśmy już przy okazji czerwonej kapustybiałej kapusty i kiszonej kapusty.
Rodzice zajadali się łazankami z kapustą i z grzybami :) a ja zupką kremem z białej kapusty :)

Potrzebujemy:

- 2 łyżki ryżu brązowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 szklanki pokrojonej kapusty białej
- pół pęczka koperku posiekanego
- 1 łyżka kuminu rzymskiego

Najpierw gotujemy ryż: wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy 30 min., odcedzamy, przesypujemy do miseczki, mieszamy z oliwą.
Teraz czas na zupkę: do garnuszka wrzucamy kapustę, koperek, kumin, zalewamy wodą (1,5 szklanki), gotujemy 15 min., blendujemy, przelewamy do miseczki z ryżem i oliwą, mieszamy i gotowe :)


kawałki pokrojonej kapusty, które zaraz zamienią się w zupkę :)
 I gotowa zupka krem z białej kapusty :)





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz