W zeszłym tygodniu tata postanowił zrobić domową nutelę, więc rodzice kupili kolejny worek świeżych orzechów laskowych :) Trochę razem pochrupaliśmy, trochę tata wykorzystał do przygotowania nutelli, a trochę orzechów mama zarezerwowała na przygotowania dla mnie ciasteczek :)
Potrzebujemy:
- 1 banan
- 20 świeżych orzechów laskowych
- 6 (płaskich) łyżek mąki orkiszowej chlebowej typ 1100 nadbużańska ekologiczna
- 1 łyżka (z górką) otrębów pszennych
Banana obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Orzechy obieramy ze skorupek i mielimy w młynku lub rozdrabniaczu, dodajemy do rozgniecionego banana i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i otręby, dokładnie mieszamy. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię. Suszymy z obu stron do zarumienienia.
smacznego na spacerach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz