sobota, 30 listopada 2013

Kasza jęczmienna z buraczkiem i koperkiem

Pyszny rozgrzewający obiadek - świetny pomysł na coś do zjedzenia po spacerze w zimny, deszczowy, jesienny dzień.

Potrzebujemy:

- pół buraka
- garść świeżego posiekanego koperku
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Buraka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
W garnuszku zagotowujemy wodę (1,5 szklanki), wrzucamy kaszę i buraczka, timer nastawiamy na 25 min. (od czasu do czasu mieszamy). Na 5 min. przed końcem gotowania dodajemy koperek. Po 25 min. kasza powinna wypić całą wodę. Zawartość garnuszka przesypujemy do miseczki, dodajemy oliwę, mieszamy i prawie gotowe, bo jeszcze czekamy aż przestygnie trochę zanim będziemy mogli rozgrzać brzuszek :)




smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz