O stewii pisaliśmy już przy okazji dzielenia się z wami pomysłem na słodką przekąskę dla czworonogów.
Do przygotowania ciasteczek, potrzebujemy:
- 3 łyżki herbaty rumiankowej (susz albo w torebkach - wystarczy rozerwać torebki i odmierzyć trzy łyżki suszu)
- 1 łyżka stewii (w liściach suszonych)
- 10 łyżek mąki orkiszowej chlebowej typ 1100 nadbużańska ekologiczna Młyny Wodne
- 2 łyżki kaszy mannej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Rumianek i stewię zalewamy szklanką gorącej przegotowanej wody, zaparzamy pod przykryciem 10 min. Otrzymany napar nie odcedzamy, dodajemy do niego mąkę, mieszamy i czekamy aż masa wystygnie, po czym dodajemy kaszę manną i olej, mieszamy i pod przykryciem odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu mieszamy i łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię, przekładamy ciasteczka na drugą stronę, gdy brzegi zewnętrznej strony zeschną się.
![]() |
taki rumianek wykorzystaliśmy do ciasteczek, czasem kuleczki rumianku podjadam jako przekąskę :) są pyszne |
![]() |
to stewia w liściach, którą też podjadam jako przekąskę :) |
A to gotowe pyszne słodziutkie i rumiankowe ciacha :)
smacznego na spacerach :)
Ja coś nie mogę się przekonać do smaku stewii, ale czasami słodzę nią herbatę.
OdpowiedzUsuńStewia rzeczywiście ma swój specyficzny smak, ale bardzo fajnie pasuje do herbaty rumiankowej, którą Bite bardzo lubi :)
OdpowiedzUsuńFajnie też komponuje się z naparem z korzenia imbiru albo z kawą zbożową :) - za tym z kolei przepadam ja - ;) ludzka mama Bite'a
Pozdrawiamy