sobota, 30 listopada 2013

Ciasteczka rumiankowe ze stewią

O rumianku pisaliśmy już przy okazji ciasteczek rumiankowych z cynamonem. Tym razem mama wpadła na pomysł zrobienia dla mnie ciasteczek rumiankowych ze stewią :) Ciastka wyszły jej pyszne :)
O stewii pisaliśmy już przy okazji dzielenia się z wami pomysłem na słodką przekąskę dla czworonogów.

Do przygotowania ciasteczek, potrzebujemy:

- 3 łyżki herbaty rumiankowej (susz albo w torebkach - wystarczy rozerwać torebki i odmierzyć trzy łyżki suszu)
- 1 łyżka stewii (w liściach suszonych)
- 10 łyżek mąki orkiszowej chlebowej typ 1100 nadbużańska ekologiczna Młyny Wodne
- 2 łyżki kaszy mannej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Rumianek i stewię zalewamy szklanką gorącej przegotowanej wody, zaparzamy pod przykryciem 10 min. Otrzymany napar nie odcedzamy, dodajemy do niego mąkę, mieszamy i czekamy aż masa wystygnie, po czym dodajemy kaszę manną i olej, mieszamy i pod przykryciem odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu mieszamy i łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię, przekładamy ciasteczka na drugą stronę, gdy brzegi zewnętrznej strony zeschną się.

taki rumianek wykorzystaliśmy do ciasteczek, czasem kuleczki rumianku podjadam jako przekąskę :) są pyszne 

to stewia w liściach, którą też podjadam jako przekąskę :)

A to gotowe pyszne słodziutkie i rumiankowe ciacha :)







smacznego na spacerach :)

2 komentarze:

  1. Ja coś nie mogę się przekonać do smaku stewii, ale czasami słodzę nią herbatę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Stewia rzeczywiście ma swój specyficzny smak, ale bardzo fajnie pasuje do herbaty rumiankowej, którą Bite bardzo lubi :)
    Fajnie też komponuje się z naparem z korzenia imbiru albo z kawą zbożową :) - za tym z kolei przepadam ja - ;) ludzka mama Bite'a
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń