Przy robieniu mleka nie tylko najadłem się kawałeczków kokosa, napiłem się też wody z jego wnętrza, i podjadłem domowych wiórków kokosowych :)
Aby przygotować domowe mleko kokosowe potrzebujemy:
- 1 orzech kokosa
- 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej
Orzecha rozłupujemy, zebraną wodę z jego wnętrza wypijamy - mnie dopadł ten zaszczyt :), obieramy twardą skorupę, orzecha dzielimy na mniejsze części i nożem obieramy brązową błonkę z kawałków kokosa. Kawałki kokosa wrzucamy do rozdrabniacza i rozdrabniamy. 1 szklankę rozdrobnionych kawałków kokosa zalewamy 3 szklankami wody mineralnej niegazowanej, odstawiamy pod przykryciem na noc. Następnie blendujemy bardzo dokładnie i odcedzamy przez gazę. Tak otrzymujemy mleko kokosowe, a to co zostaje nam na gazie, odciskamy i mamy domowe wiórki kokosowe :)
Suma summarum :) Robiąc domowe mleko kokosowe nie tylko otrzymujemy coś do picia, czyli wodę z wnętrza kokosa i mleko kokosowe, lecz także coś do jedzonka - kawałki świeżego kokosa :) i domowe wiórki kokosowe :)
To domowe wiórki kokosowe, które otrzymaliśmy :) a które potem zszamałem w ciastkach i obiadkach :) |
No a tutaj nasze domowe pysznościowe mleko kokosowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz